Aké majú omega 3-6-9 účinky na zdravie a ako ich užívať správne?
Ak sa snažíte myslieť na príjem živín, určite vám neunikli ani mastné kyseliny. Zhrnuli sme, aké majú omega 3-6-9 účinky na naše zdravie a čo urobiť preto, aby sme získali ich správne množstvo z tých najlepších zdrojov.
Čo sa vďaka článku naučíte:
- Aký je rozdiel medzi omega 3-6-9
- Prečo sa zamerať hlavne na príjem omega-3
- Na čo si dať pozor pri omega-6 kyselinách
Omega-3 sú jednotka
Hoci majú omega 3-6-9 podobné účinky, jednoznačne im kraľujú omega-3. Tento typ mastných kyselín si telo samo nevyrába, a zároveň sú preň najdôležitejšie. Pamätajte si, že dôležitý je správny pomer omega 3-6-9. Ani jedného typu kyseliny by sme nemali mať málo, ale ani príliš. Poďme sa teda pozrieť na to, aké majú nenasýtené mastné kyseliny účinky:
Omega-3 prospievajú srdcu, mozgu a zraku. Počas celého života sa starajú o správne fungovanie týchto zmyslov a orgánov. Omega-3 môžeme rozdeliť na dva druhy kyseliny:
Kyselina DHA podporuje skôr mozog a nervovú sústavu a preto sa odporúča malým deťom. Ďalej ju nájdeme v doplnkoch stravy na podporu koncentrácie.
Kyselina EPA sa orientuje viac na srdce a ťažia z nej hlavne dospelí a seniori, ktorí sa o srdiečko potrebujú starať viac. V každom prípade sú oba typy kyselín potrebné pre všetkých, v každom veku.
V doplnkoch stravy s omega kyselinami preto sledujte toto: aký pomer omega-3-6-9 majú, aké množstvo jednotlivých kyselín obsahujú a predovšetkým koľko kyseliny EPA a DHA tam nájdete. Je to síce počítanie, ale pomôže vám to nájsť pre seba ideálny výživový doplnok.
Zaujíma vás aké majú omega-3 mastné kyseliny zdroje v rastlinných a živočíšnych potravinách? Prečítajte si o tom, ktorý zdroj je ten naj.
Omega-9, čiže kyselina olejová
Ako názov napovedá, tak omega-9 získavame hlavne z rastlinných olejov. Napríklad z olivového oleja tvoria omega-9 až trištvrte hmotnosti. Keďže je olivový olej dôležitou súčasťou stredomorskej stravy, môže to byť dôvod, prečo sú tamojšie národy zdravšie. Faktom je, že nahradenie živočíšnych tukov tými rastlinnými, navyše v dobrej kvalite, má zdravotné benefity predovšetkým pre srdce a cievy.
S omega-6 je to zložitejšie
Jednoznačne nám prospievajú, avšak je tu jedno ALE. Nesmie ich byť priveľa. Pri omega-6 platí, že všetkého veľa škodí.
Obvykle nie je problém ich získať – nájdeme ich v rastlinných olejoch a ak si radi doprajeme obedy v reštaurácii, fast food alebo si pochutnávame na plnených oplátkach, tyčinkách či šiškách, jedno je isté – konzumujeme s nimi veľké množstvo rastlinných olejov a, bohužiaľ, v nevalnej kvalite. Práve týmto spôsobom získavame viac omega-6, než je zdravé.
Už sme spomenuli, že kľúčový je pre naše zdravie správny pomer omega-3 a omega-6. Udáva sa, že pokiaľ má organizmus dostatok omega-3 kyselín, dokáže si lepšie poradiť s prípadným prebytkom omega-6. Zamerajte sa preto aj na to, aby ste konzumovali potrebné množstvo rýb alebo rybieho tuku.
Riešenie: vyhnite sa spracovaným potravinám, ktoré sme spomenuli. Namiesto toho si dajte do šalátu lyžičku kvalitného olivového oleja, avokádo alebo jedzte oriešky. To sú potraviny, z ktorých viete získať omega-6 v rozumnej miere.
Čo si z toho zobrať?
Pretože majú omega 3-6-9 účinky na naše zdravie, ktoré sú nenahraditeľné inými živinami, dopĺňajte ich pravidelne. Rozhodnúť sa môžete medzi kvalitným rybím tukom a konzumáciou rastlinných olejov, ktorými nahradíte maslo a masť, alebo si vyberte dobrý výživový doplnok. V každom prípade pôjde o prírodný a prirodzený zdroj omega 3-6-9, ktorý podporí vaše srdce, mozog a zrak.
Téma nenasýtených mastných kyselín je rozsiahla. Prečítajte si tiež o tom aké má nedostatok omega-3 príznaky, kedy a ako užívať omega-3.
* platíte iba poštovné a balné 1.95€