Viete, ktoré potraviny obsahujú vitamín D, a jete ich dostatok?

Vitamín D - základná živina pre našu imunitu a pohybový aparát, ktorá ale mnohým z nás chýba. Tušíte, ktoré potraviny obsahujú vitamín D? A máte ich vo svojom jedálničku každý deň?

Viete, ktoré potraviny obsahujú vitamín D, a jete ich dostatok?

Prečo vitamín D potrebujeme?

Pretože je základnou živinou pre náš organizmus, a jedným z hlavných bojovníkov za silnú imunitu. Vitamín D pomáha spúšťať v tele ochranné a obranné procesy, pokiaľ sa o slovo hlási nejaký votrelec. Tým votrelcom môže byť všeličo - baktérie a vírusy, ktoré spôsobujú najbežnejšie prechladnutie, ale aj naše vlastné bunky, ktoré sú zmenené a rozhodli sa spustiť problémy.


S patogénmi sa stretávame každý deň - môže to byť špinavé ovzdušie, pokazené potraviny, alebo napríklad mikroorganizmy na madle v autobuse. S väčšinou z nich si naša imunita poradí, a ani o tom nevieme. Nepochybne toho pre nás robí veľa, a je dobré svoju imunitu na oplátku podporiť, a poskytnúť jej dostatok vitamínu D. To je možné viacerými spôsobmi, a v nasledujúcich riadkoch sa pozrieme na to, ktoré potraviny obsahujú vitamín D.

Prosté, ale na živiny bohaté vajíčka

Vajcia sa stali tak bežnou potravinou, že nás často nenapadne dávať im väčší význam. To je však omyl! Bielok je výborný zdroj bielkovín, a v žĺtku nájdeme všetko ostatné - minerály, vitamíny, a predovšetkým vitamín D. Zaujímavé je, že vajcia od sliepok, ktoré žijú vo voľnom výbehu, sú na vitamín D3 až 4x výdatnejšie, než vajcia z klietkových chovov. To preto, že voľne žijúce sliepky majú zvyčajne prístup von, na slniečko. Slnko sa stará o tvorbu vitamínu D aj v ľudskom tele.

Jediný rastlinný zdroj vitamínu D sú huby

Zaujímavé je, že vitamín D v hubách sa tvorí celkom podobne, ako u ľudí alebo práve u spomínaných sliepok. Stačí, keď na ne svieti slnko. Jeden rozdiel tu predsa len je - živočíchy produkujú vitamín D3, zatiaľ čo huby inú formu - vitamín D2. Hoci sú huby dobrým zdrojom vitamínu D, vo výsledku nie sú až taká spása. Museli by sme ich denne zjesť veľa, aby sme pokryli potrebnú dávku vitamínu D.

Ktoré potraviny obsahujú vitamín D úplne najviac?

Priamym zdrojom vitamínu D sú morské ryby, poťažmo produkty z nich. Tu platí jednoduché pravidlo - čím sú ryby tučnejšie, tým lepšie. Preto je pre bežné získavanie vitamínu D najvhodnejší rybí olej. V tuku sa totiž vitamín D koncentruje najviac, a dve malé kapsule rybieho tuku vydajú za niekoľko porcií ryby. Nemožno zabudnúť ani morské plody, predovšetkým krevety - aj tie vitamín D obsahujú.

Ryby jeme veľmi málo

Dostávame sa ku kameňu úrazu. Hoci je nad slnko jasné, že vitamín D pre imunitu môžeme veľmi ľahko získať vďaka konzumácii rýb, v praxi sa správame inak. Ako Slováci máme jednu z najnižších spotrieb rybieho mäsa v Európe. Prekážok je viac - kvalitné ryby nezoženieme zase tak ľahko, nemáme more, a bohužiaľ hrá úlohu aj cena rýb. Okrem toho veľa ľuďom ryby skrátka nevoňajú, nechutia im. Zostáva teda otázkou, prečo tak nízku konzumáciu rýb neriešime inak?

Rybí tuk ako doplnok stravy

Najspoľahlivejším zdrojom vitamínu D je rybí tuk, ktorý je dnes bežne dostupný v kapsliach, takže pri jeho užívaní necítime pachuť ani žiadne arómu. Výhodou je, že ide o prírodný produkt, a spoľahnúť sa na neho môžu deti, dospelí i seniori. Vitamín D je pre imunitu ohromne dôležitý, a stačí urobiť len jediný krok - balenie rybieho tuku si objednať.

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Najpredávanejšie omega v SR
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...