19. 3. 2025
Omega-3 patria do skupiny viacnenasýtených mastných kyselín, teda „dobrých“ tukov, a mali by v jedálnom lístku prevažovať. Ako je to ale s omega-6? Účinky tejto skupiny viacnenasýtených mastných kyselín môžu byť v prípade ich vysokého príjmu negatívne.
24. 2. 2025
Omega-3 mastné kyseliny majú mnoho zdraviu prospešných účinkov. Najlepší spôsob, ako ich môžete telu dodať, je jesť aspoň dvakrát týždenne tučné ryby a zaradiť aj ďalšie zdroje bohaté na omega-3 vrátane rastlinných olejov, orechov a semienok. Ak váš jedálny lístok nepripomína ten, ktorý si užívate na dovolenke v Taliansku alebo Grécku, vhodné pre vás môže byť doplnenie omega-3 formou výživových doplnkov. Kedy a ako užívať omega-3 v kapsulách?
13. 1. 2025
Tuky sú nevyhnutnou súčasťou našej stravy. V súvislosti s ich zaradením do jedálneho lístka sa používa mnoho rôznych pojmov: nasýtené a nenasýtené tuky, nasýtené a nenasýtené mastné kyseliny, PUFA, omega-3 alebo TFA sú len niektoré z nich. Čo tieto termíny znamenajú a aký vplyv majú rôzne typy tukov na náš organizmus?
22. 12. 2024
S pojmom omega-3 sa stretávame takmer vo všetkých článkoch o zdravom životnom štýle. Poďme sa pozrieť na to, prečo práve tie nevynechať v jedálnom lístku, a v ktorých zdrojoch je možné nájsť najlepšie omega-3 mastné kyseliny.
24. 11. 2024
Je to práve imunita, vďaka ktorej sa naše telo vie brániť škodlivým látkam. S príchodom jesene, keď hrozí vyššie riziko jej ohrozenia, sa imunita a jej podpora stávajú veľkou témou. Imunita je pritom dôležitá vo všetkých ročných obdobiach. Ako ale funguje a vlastne: čo je imunita?
21. 10. 2024
Určite ste v detskom veku počuli odporúčanie jesť mrkvu, pretože má pozitívny vplyv na zrak. Aj keď nie je možné veriť všetkému, čo sa deťom hovorí, v prípade mrkvy je táto rada pravdivá. Mrkva totiž obsahuje okrem iného vitamín A, ktorý skutočne prispieva k normálnemu zraku. Lenže samotná konzumácia mrkvy ale nestačí. Aké sú ďalšie vitamíny na zrak, ktoré je vhodné do jedálneho lístka zaradiť?
30. 9. 2024
Na Slovensku je zavedenou praxou užívanie vitamínu D u novorodencov. A nie je to náhoda. Vitamín D je totiž pre ľudské telo veľmi potrebný hneď z niekoľkých dôvodov. Kde ho ale získať v dospelosti? Čo obsahuje vitamín D a ako je možné zaradiť ho do bežného jedálneho lístka?
15. 8. 2024
Vyššie mastné kyseliny máme v jedálnom lístku každý deň – bez toho, že by sme si to uvedomovali, získavame ich z väčšiny tučných potravín. Zatiaľ čo niektoré z nich sú pre náš vývoj a fungovanie organizmu dôležité, napríklad omega-3, od iných je lepšie držať sa ďalej. Vyznáte sa v mastných kyselinách? A prevládajú vo vašom jedálnom lístku tie správne?
26. 7. 2024
Vitamín D je jedinečný tým, že si ho ľudské telo môže vytvárať prostredníctvom slnečného žiarenia samo. Napriek tomu nemáme jeho dostatok zaručený. Okrem iného kvôli našej zemepisnej šírke aj jeho nedostatočnému príjmu prostredníctvom jedálneho lístka. Ako teda zaistiť postačujúci prísun a kedy užívať vitamín D, aby mal organizmus všetko, čo potrebuje?
2. 7. 2024
Omega-3 mastné kyseliny sú takzvané esenciálne látky. To znamená, že si ich naše telo nedokáže vytvoriť samo a musí ich prijímať stravou. V strednej Európe ich má v jedálnom lístku mnoho z nás nedostatok. Aj kvôli tomu, že ryby, ktoré sú ich skvelým zdrojom, nemáme na tanieri tak často ako napríklad obyvatelia Stredomoria. Kde sa omega-3 mastné kyseliny nachádzadjú? Odpoveď nájdete v tomto článku.
29. 5. 2024
Niektorí z nás to zažili na vlastné chuťové poháriky, iní len z rozprávania – lyžička rybieho tuku bola bežnou súčasťou každodennej rutiny detí vyrastajúcich v socializme. Rybí olej z lososa je totiž bohatý na omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, ale tiež vitamín D. Aj teraz tak môže mať jeho užívanie svoje opodstatnenie.
27. 5. 2024
OmegaMarine Premium obsahuje lososový olej z Nórska. Na obrázku môžete vidieť čerstvo získaný lososový olej, ktorý používame v našich omega-3 kapsulách, čo je jedna z hlavných zložiek OmegaMarine Premium – výživového doplnku pre vaše srdce, mozog a oči. Nórsko má 150-ročnú históriu rybieho tuku a lososový olej sa v ľudskom tele obzvlášť dobre vstrebáva. Prečítajte si viac o tom, prečo je tento rybí tuk taký účinný pre vaše zdravie.