Omega-6 je skupina viacnenasýtených tukov, do ktorej patria kyselina linolová, kyselina arachidonová a kyselina gama-linolenová. Pretože ide o esenciálne živiny, teda také, ktoré si naše telo nedokáže samo vytvoriť, v obmedzenej miere majú v strave svoje miesto. Kvôli potenciálne negatívnemu vplyvu pri zvýšenej konzumácii je ale v tomto prípade dôraz kladený na slovo „obmedzené“.
Omega-6: účinky môžu byť prospešné
Jedálny lístok nie je nikdy len o jednej potravine, ktorú (ne)zaradíme. Stravovanie je komplexný celok, v ktorom sa jednotlivé živiny často vzájomne ovplyvňujú.
Niekedy je to pozitívne. Vápnik je napríklad vhodné prijímať spoločne s vitamínmi D a K, ktoré napomáhajú jeho vstrebávaniu.
Inokedy negatívne. Zinok by nemal byť doplnený o strukoviny alebo celozrnné výrobky obsahujúce kyselinu fytovú, ktorá jeho vstrebateľnosť znižuje.
Pri omega-6 je situácia ešte zložitejšia. Na jednej strane záleží na tom, ktoré tuky v jedálnom lístku nahradzujú. Ak ide o nasýtené tuky, ktoré by sme mali v jedálnom lístku obmedzovať, môže byť ich zaradenie pre zdravie prospešné. Na druhej strave v prípade, že významne prevyšujú príjem omega-3, je situácia opačná.
Omega-6: keď menej je viac
Zatiaľ čo v histórii bol prirodzene bežný vyvážený pomer omega-3 a omega-6, v súčasnosti je v západných krajinách nepomer až 17 : 1 v „prospech“ omega-6. Na vine je samozrejme jedálny lístok, v ktorom chýbajú prirodzené zdroje omega-3 a zároveň sú zastúpené potraviny s vysokým obsahom omega-6.
Potraviny bohaté na omega-6
Chcete obmedziť príjem omega-6? Potom je dobré myslieť na nižšie uvedené potraviny, ktoré možno jete každý týždeň.
Vlašské orechy
Vlašské orechy sú plné dôležitých živín, ako je vláknina, mangán, fosfor, horčík alebo meď. Obsahujú nielen zdraviu prospešné omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, ale tiež omega-6.
Slnečnica
Slnečnicové semienka majú vysoký obsah vitamínu E a selénu, ktoré pôsobia ako antioxidanty pomáhajúce chrániť telo pred škodlivým oxidačným stresom. V našej kuchyni sa často používajú v podobe slnečnicového oleja, ktorý má ale veľmi vysoký podiel omega-6.
Kukurica
Kukurica patrí k ďalším rastlinám, ktoré obsahujú prirodzene omega-6. Aj pri nej je to najviditeľnejšie pri oleji.
Sója
V prípade, že cieľom je znížiť v jedálnom lístku množstvo omega-6, nemali by v ňom byť príliš často výrobky zo sóje, ako sú sójový olej alebo tofu.
Tofu sa vyrába zrážaním sójového mlieka a lisovaním sójovej zrazeniny do podoby mäkkých blokov. Táto alternatíva mäsa je u nás stále obľúbenejšia. Každá porcia dodáva telu výdatnú dávku bielkovín, železa, vápnika a mangánu. Ale tiež omega-6.
Sezam
Sezamové semienka obsahujú veľké množstvo tuku, prevažne vo forme omega-6. V jedálnom lístku sa používajú nielen v podobe posypu, ale tiež sezamovej pasty nazvanej tahini.
Zdroj: