Oči sú zložitý orgán, ktorý na plnenie funkcie využíva mnoho rôznych vitamínov a živín.
Vitamín A – známy vitamín na zrak
Vitamín A je v skutočnosti termín, ktorý zastrešuje celú skupinu látok s podobnou štruktúrou. Čo majú tieto látky spoločné, je okrem iného rozpustnosť v tukoch. Aby ich organizmus dokázal využiť, je teda potrebné konzumovať ich spolu s tukmi. Najznámejšou podskupinou vitamínu A sú karotenoidy, látky dodávajúce nielen mrkve, ale tiež ďalším druhom ovocia a zeleniny typickú červenooranžovú farbu. Vitamín A nájdete aj v živočíšnych zdrojoch, ako sú mliečne výrobky alebo vnútornosti. Potom už ale nejde o karotenoidy, ale o retinoly.
Vitamín A je právom spájaný s pozitívnym vplyvom na zrak. Vie toho ale oveľa viac, pretože:
- prispieva k normálnemu metabolizmu železa,
- podieľa sa na procese špecializácie buniek,
- podporuje funkciu imunitného systému,
- pôsobí pozitívne na stav pokožky a slizníc.
Kyselina dokosahexaénová (DHA) – nemala by chýbať žiadny deň
Kyselinu dokosahexaénovú (DHA) v ľudskom tele nájdete okrem iného v očnej sietnici. Jej zastúpenie v jedálnom lístku prispieva k udržaniu normálneho zraku a dôležité je tiež pri vývoji zraku dojčiat do jedného roka. Táto kyselina patrí do skupiny omega-3 viacnenasýtených mastných kyselín, teda „dobrých“ tukov. Do jedálneho lístka ju prirodzene zaradíte vďaka konzumácii tučných rýb ako sú sardinky, losos alebo tuniak, mikrorias i obohatených potravín. Posledné z uvedených nie sú zatiaľ v našej republike príliš rozšírené. Ak teda nemáte v bežnom jedálnom lístku dostatok DHA, vhodnou alternatívou môžu byť výživové doplnky s jej obsahom.
Pozor! Orechy a semená síce tiež obsahujú omega-3. Ide ale o kyselinu alfa-linoleovú (ALA).
Zinok – partner pre vitamín A
Zinok je minerálna látka, ktorá sa v tele podieľa na mnohých procesoch. Z hľadiska zraku je dôležité, že prispieva k normálnemu metabolizmu vitamínu A a mastných kyselín. Nielen ženy ďalej ocenia to, že prospieva vlasom, nechtom a pokožke a pomáha organizmus chrániť pred oxidatívnym stresom. Zaradenie potravín bohatých na zinok je v neposlednom rade vhodné kvôli tomu, že prispieva k udržaniu normálnej hladiny testosterónu v krvi (čo ocenia hlavne muži) a má pozitívny vplyv na funkciu imunitného systému.
Rovnako ako v prípade DHA aj pri zinku platí, že najbohatšie zdroje pochádzajú z vôd. V tomto prípade ide o ustrice a mäkkýše. Zinok ďalej obsahujú aj
- hovädzie mäso,
- fazuľa,
- tekvicové semienka,
- celozrnné výrobky.
Zdroje:
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170393/nutrients
https://www.nal.usda.gov/sites/default/files/page-files/zinc.pdf
https://www.nal.usda.gov/sites/default/files/page-files/zinc.pdf