Vitamín D je pre náš organizmus dôležitý napríklad kvôli svojmu pozitívnemu vplyvu na normálnu funkciu imunitného systému. Zároveň pomáha udržiavať normálny stav kostí, zubov a svalov a do úvahy je potrebné vziať aj jeho rolu pri vstrebávaní a využití vápnika a fosforu.
Vitamín D môžeme získať zo slnka, ale…
Vitamín D je unikátny hneď z niekoľkých dôvodov. To, že si ho naše telo dokáže vytvárať vďaka dopadu slnečného žiarenia na kožu, je jeden z nich. Ale aj napriek tomu nemáme vyhraté. Slnečné žiarenie v našich zemepisných šírkach totiž nie je schopné zaistiť po väčšinu roka jeho dostatok. V chladnejších mesiacoch nie je intenzita UVB žiarenia, z ktorého telo vitamín D vytvára, na syntézu vitamínu D dostatočná. Do úvahy je potrebné tiež brať faktory blokujúce UVB, a to vrátane oblačnosti, znečistenia, oblečenia a opaľovacích krémov.
Aby sme v lete pokryli potrebu vitamínu D zo slnečného žiarenia, museli by sme slniečku vystaviť aspoň štvrtinu celkového povrchu tela. A to navyše bez opaľovacích krémov chrániacich našu kožu pred škodlivými účinkami slnečného žiarenia.
99 % z nás nemá v jedálnom lístku dostatok vitamínu D
Jedálny lístok je ďalším prirodzeným zdrojom vitamínu D. Z prieskumov ale vyplýva, že aj v tejto oblasti máme v Českej republike čo doháňať. V prirodzenom jedálnom lístku totiž neprijíma optimálne množstvo vitamínu D neuveriteľných 99 % dospelých. Aj keď odporúčaný denný príjem vitamínu D sa líši v závislosti od rôznych faktorov (vrátane veku), malo by ísť obvykle až o 20 ug/deň. Prieskum ale ukázal, že v priemere to je u nás len 3,6 ug/deň. U žien je to pritom významne menej než u mužov.
Ako a kedy užívať vitamín D
Vitamín D je vhodné dodať organizmu formou výživových doplnkov v prípade, ak v krvnom sére nie je hodnota 25-hydroxyvitamínu D aspoň 50 nmol. Príjem vitamínu D je všeobecne nižší u tých, ktorí ho nezískavajú zo slnka a nemajú v jedálnom lístku dostatočné množstvo:
- rýb (tie je potrebné mať na tanieri aspoň 2x týždenne);
- potravín obohatených o vitamín D (napr. margaríny);
- mliečnych výrobkov (napr. pohár plnotučného mlieka obsahuje 2,68 ug vitamínu D);
- ďalších zdrojov vitamínu D (napríklad veľký vaječný žĺtok obsahuje takmer 1 ug vitamínu D).
Vitamín D je rozpustný v tukoch. Preto je dôležité konzumovať ho spolu s dostatkom tuku. To platí aj v prípade výživových doplnkov s obsahom vitamínu D. Kapsuly je napríklad možné zapiť tučnejším mliekom.
Zdroj:
- https://www.nzip.cz/clanek/1131-vitamin-d
- https://bezpecnostpotravin.cz/termin/vitamin-d/
- https://www.nzip.cz/clanek/1129-vitaminy-pokryti-denni-potreby
- https://archiv.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/mene-nez-1-osob-ma-dostatek-vitaminu-d-z-obvykle-ceske
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172184/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1097512/nutrients