Ako sa získava olej z lososa?

Niektorí z nás to zažili na vlastné chuťové poháriky, iní len z rozprávania – lyžička rybieho tuku bola bežnou súčasťou každodennej rutiny detí vyrastajúcich v socializme. Rybí olej z lososa je totiž bohatý na omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, ale tiež vitamín D. Aj teraz tak môže mať jeho užívanie svoje opodstatnenie.

Ako sa získava olej z lososa?

Podľa Spoločnosti pre výživu by sme mali mať ryby na tanieri aspoň dvakrát za týždeň. Ale ruku na srdce, komu z nás sa to darí? 

Omega-3 a vitamín D v každej kvapke

Tuky sú nedeliteľnou súčasťou nášho jedálneho lístka, prevažovať by ale mali tie „dobré“, s vysokým obsahom omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Nájdeme ich nielen vo väčšine rastlinných tukov (výnimku tvoria napríklad kokosový a palmový), ale tiež v rybách. Zatiaľ čo omega-3 patria medzi takzvané esenciálne látky, a je teda nutné doplniť ich stravou, vitamín D si dokáže vytvoriť naše telo vďaka UVB žiareniu zo slnka. Pretože ale v strednej Európe nemáme slnečných lúčov dostatok, aj vitamín D je potrebné dopĺňať jedálnym lístkom. Tučné ryby sú pritom jedným z mála jeho zdrojov. Prečo sú ale pre nás omega-3 a vitamín D také dôležité?

  • Omega- 3, konkrétne kyselina dokosahexaénová (známa skôr ako DHA) a kyselina eikosapentaénová (čiže EPA), podporujú správnu činnosť srdca a hrajú tiež rolu pri udržiavaní správnej hladiny krvného tlaku.  
  • Vitamín D okrem iného prispieva k normálnej funkcii imunitného systému, pomáha udržiavať normálny stav kostí, podporuje normálnu svalovú funkciu a hrá rolu pri vstrebávaní a využití vápnika a fosforu.

Ak patríte k tým, ktorí ryby na tanieri dvakrát týždenne nemajú, siahnuť môžete po niektorom z výživových doplnkov s obsahom oleja z lososa.

Prečo práve olej z lososa

Losos patrí, rovnako ako napríklad makrela alebo sleď, k tučným rybám. Ale pozor! Ryby sú jedným z mála prípadov, kde môže platiť, že tučné je dobré. Dôvodom sú omega 3 mastné kyseliny. Zatiaľ čo jedna lyžica lososového oleja obsahuje 4,25 g spomínaných omega-3 viacnenasýtených mastných kyselín, rovnaká porcia sardinkového oleja skrýva len 2,8 gramov a olej z tresčej pečene 2,4 gramov. 

Že tučná ryba nemusí byť zárukou vysokého obsahu omega-3 ukazuje napríklad sleďový olej. V jednej lyžici nájdete len 1,4 gramov omega-3. 

Od ikry k oleju

Rovnako ako v prípade akýchkoľvek ďalších potravín platí, že čerstvosť je kľúčová. Ako ju zaistiť v prípade oleja z lososa? Odpoveď je možné nájsť v Nórsku, krajine patriacej medzi najväčších chovateľov lososov na svete.

  • Lososy chované na farmách trávia prvých 8 až 14 mesiacov života v sladkej vode.
  • Rovnako ako divoké lososy putujú zo sladkej vody do slanej, aj v rámci fariem sú ryby odvezené do sádok na voľné more. 
  • V Nórsku sa na prevoz z mora na miesto spracovania používajú okrem iného lode umožňujúce previezť lososy živé v podpalubí naplnenom vodou. 
  • Ryba je spracovávaná na jednom mieste, vrátane oleja. Olej sa v továrňach získava z tukových tkanív rýb buď lisovaním za studena, alebo za tepla.
  • Pred tým, než je olej pripravený na ďalšie spracovanie, je nutné ho prefiltrovať a vyčistiť. 


Zdroj informácií:

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172343/nutrients

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173578/nutrients

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173577/nutrients

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172340/nutrients 

https://www.stobklub.cz/clanek/nutricni-hodnoty-zakladnich-druhu-ryb/

https://www.vyzivaspol.cz/ryby/


OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Najpredávanejšie omega v SR
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...