Ako sa získava olej z lososa?
Niektorí z nás to zažili na vlastné chuťové poháriky, iní len z rozprávania – lyžička rybieho tuku bola bežnou súčasťou každodennej rutiny detí vyrastajúcich v socializme. Rybí olej z lososa je totiž bohatý na omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, ale tiež vitamín D. Aj teraz tak môže mať jeho užívanie svoje opodstatnenie.
Podľa Spoločnosti pre výživu by sme mali mať ryby na tanieri aspoň dvakrát za týždeň. Ale ruku na srdce, komu z nás sa to darí?
Omega-3 a vitamín D v každej kvapke
Tuky sú nedeliteľnou súčasťou nášho jedálneho lístka, prevažovať by ale mali tie „dobré“, s vysokým obsahom omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Nájdeme ich nielen vo väčšine rastlinných tukov (výnimku tvoria napríklad kokosový a palmový), ale tiež v rybách. Zatiaľ čo omega-3 patria medzi takzvané esenciálne látky, a je teda nutné doplniť ich stravou, vitamín D si dokáže vytvoriť naše telo vďaka UVB žiareniu zo slnka. Pretože ale v strednej Európe nemáme slnečných lúčov dostatok, aj vitamín D je potrebné dopĺňať jedálnym lístkom. Tučné ryby sú pritom jedným z mála jeho zdrojov. Prečo sú ale pre nás omega-3 a vitamín D také dôležité?
- Omega- 3, konkrétne kyselina dokosahexaénová (známa skôr ako DHA) a kyselina eikosapentaénová (čiže EPA), podporujú správnu činnosť srdca a hrajú tiež rolu pri udržiavaní správnej hladiny krvného tlaku.
- Vitamín D okrem iného prispieva k normálnej funkcii imunitného systému, pomáha udržiavať normálny stav kostí, podporuje normálnu svalovú funkciu a hrá rolu pri vstrebávaní a využití vápnika a fosforu.
Ak patríte k tým, ktorí ryby na tanieri dvakrát týždenne nemajú, siahnuť môžete po niektorom z výživových doplnkov s obsahom oleja z lososa.
Prečo práve olej z lososa
Losos patrí, rovnako ako napríklad makrela alebo sleď, k tučným rybám. Ale pozor! Ryby sú jedným z mála prípadov, kde môže platiť, že tučné je dobré. Dôvodom sú omega 3 mastné kyseliny. Zatiaľ čo jedna lyžica lososového oleja obsahuje 4,25 g spomínaných omega-3 viacnenasýtených mastných kyselín, rovnaká porcia sardinkového oleja skrýva len 2,8 gramov a olej z tresčej pečene 2,4 gramov.
Že tučná ryba nemusí byť zárukou vysokého obsahu omega-3 ukazuje napríklad sleďový olej. V jednej lyžici nájdete len 1,4 gramov omega-3.
Od ikry k oleju
Rovnako ako v prípade akýchkoľvek ďalších potravín platí, že čerstvosť je kľúčová. Ako ju zaistiť v prípade oleja z lososa? Odpoveď je možné nájsť v Nórsku, krajine patriacej medzi najväčších chovateľov lososov na svete.
- Lososy chované na farmách trávia prvých 8 až 14 mesiacov života v sladkej vode.
- Rovnako ako divoké lososy putujú zo sladkej vody do slanej, aj v rámci fariem sú ryby odvezené do sádok na voľné more.
- V Nórsku sa na prevoz z mora na miesto spracovania používajú okrem iného lode umožňujúce previezť lososy živé v podpalubí naplnenom vodou.
- Ryba je spracovávaná na jednom mieste, vrátane oleja. Olej sa v továrňach získava z tukových tkanív rýb buď lisovaním za studena, alebo za tepla.
- Pred tým, než je olej pripravený na ďalšie spracovanie, je nutné ho prefiltrovať a vyčistiť.
Zdroj informácií:
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172343/nutrients
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173578/nutrients
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173577/nutrients
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172340/nutrients
https://www.stobklub.cz/clanek/nutricni-hodnoty-zakladnich-druhu-ryb/
https://www.vyzivaspol.cz/ryby/
* platíte iba poštovné a balné 1.95€