Ako zaistiť omega-3 v strave a na čo slúži vitamín D?
Pýtate sa, čo majú tieto živiny spoločné? Je to jedna zaujímavá potravina. Prečítajte si, ako mať dostatok omega-3 v strave a na čo slúži vitamín D.
Prečo potrebujeme omega-3?
Nenasýtené mastné kyseliny omega-3 sú súčasťou tukov. Prospievajú srdcu, cievnemu systému, mozgu, nervovému systému a zraku. Okrem toho sa už roky skúma ich ďalší pozitívny dopad na naše zdravie. Prečo pamätať na omega-3 v strave? Pretože ich bohatých zdrojov nie je zase tak veľa. Nájdeme ich v rastlinných olejoch, orieškoch a semienkach. Sú aj v mliečnych produktoch alebo vajciach. Dá sa povedať, že existuje veľa potravín, kde sú omega-3 prítomné, ale je ich len pár, kde sú vo významnom množstve.
Za veľmi cenené potraviny plné omega-3 i vitamínu D považujeme ryby a najmä rybí tuk.
Na čo slúži vitamín D?
Najviac známy je vďaka tomu, že podporuje správnu funkciu imunitného systému. Tiež je dôležitý pre kosti a zuby – pomáha totiž v tele hospodáriť s vápnikom a ukladá ho do kostnej hmoty. Vitamín D je zaujímavý v tom, že sa syntetizuje v koži ľudí i zvierat v momente, keď na ňu svieti slnko a nie je nijako zakrytá oblečením alebo opaľovacím krémom (ktorý je ale zásadný na ochranu pred vznikom kožných ochorení). Ďalej máme aj potravinové zdroje vitamínu D: vajíčka, mliečne produkty a opäť spomínaný rybí tuk.
Prečo dať šancu rybiemu tuku?
Čo sa týka obsahu živín, je to úplná superpotravina. Obsahuje vysokú koncentráciu omega-3 nenasýtených mastných kyselín a je prirodzeným zdrojom vitamínu D. Kvôli tomu je odporúčané dopriať si ryby 2–3× týždenne, pričom hodnotnejšie sú v tomto smere tučné morské ryby, ako je losos. V každom prípade jeme ryby aj kvôli iným benefitom, preto je fajn konzumovať všetky druhy sladkovodných i morských rýb.
Rybí tuk je to, v čom sa živiny koncentrujú. Už dávno ho nemusíme doplňovať na lyžici a škeriť sa kvôli jeho pachuti. Môžete si vybrať rybí tuk v kapsulách, ktoré sa ľahko užívajú a vďaka želatínovému obalu neprenikne von žiadna chuť ani vôňa.
Zistilo sa, že omega-3 v strave nemáme v dostatočnom množstve, aké by bolo žiaduce. Podobne je to s vitamínom D – okrem toho, že jeme ako národ veľmi málo rýb, ešte trávime málo času vonku, a tak nie je podporená ani syntéza déčka v koži. Bohužiaľ nám v tom nepomáha ani oblasť, v ktorej žijeme, a kde je až príliš málo slnečných dní.
Nie je pre to od veci zamyslieť sa nad tým, ako zaradiť viac rýb do nášho jedálneho lístka, prípadne siahnuť po rybom tuku.
* platíte iba poštovné a balné 1.95€