Kedy užívať vitamín D a prečo ho ľudia často nemajú dostatok

Vitamín D je jedinečný tým, že si ho ľudské telo môže vytvárať prostredníctvom slnečného žiarenia samo. Napriek tomu nemáme jeho dostatok zaručený. Okrem iného kvôli našej zemepisnej šírke aj jeho nedostatočnému príjmu prostredníctvom jedálneho lístka. Ako teda zaistiť postačujúci prísun a kedy užívať vitamín D, aby mal organizmus všetko, čo potrebuje?

Kedy užívať vitamín D a prečo ho ľudia často nemajú dostatok

Vitamín D je pre náš organizmus dôležitý napríklad kvôli svojmu pozitívnemu vplyvu na normálnu funkciu imunitného systému. Zároveň pomáha udržiavať normálny stav kostí, zubov a svalov a do úvahy je potrebné vziať aj jeho rolu pri vstrebávaní a využití vápnika a fosforu. 

Vitamín D môžeme získať zo slnka, ale…

Vitamín D je unikátny hneď z niekoľkých dôvodov. To, že si ho naše telo dokáže vytvárať vďaka dopadu slnečného žiarenia na kožu, je jeden z nich. Ale aj napriek tomu nemáme vyhraté. Slnečné žiarenie v našich zemepisných šírkach totiž nie je schopné zaistiť po väčšinu roka jeho dostatok. V chladnejších mesiacoch nie je intenzita UVB žiarenia, z ktorého telo vitamín D vytvára, na syntézu vitamínu D dostatočná. Do úvahy je potrebné tiež brať faktory blokujúce UVB, a to vrátane oblačnosti, znečistenia, oblečenia a opaľovacích krémov.  

Aby sme v lete pokryli potrebu vitamínu D zo slnečného žiarenia, museli by sme slniečku vystaviť aspoň štvrtinu celkového povrchu tela. A to navyše bez opaľovacích krémov chrániacich našu kožu pred škodlivými účinkami slnečného žiarenia. 

99 % z nás nemá v jedálnom lístku dostatok vitamínu D 

Jedálny lístok je ďalším prirodzeným zdrojom vitamínu D. Z prieskumov ale vyplýva, že aj v tejto oblasti máme v Českej republike čo doháňať. V prirodzenom jedálnom lístku totiž neprijíma optimálne množstvo vitamínu D neuveriteľných 99 % dospelých. Aj keď odporúčaný denný príjem vitamínu D sa líši v závislosti od rôznych faktorov (vrátane veku), malo by ísť obvykle až o 20 ug/deň. Prieskum ale ukázal, že v priemere to je u nás len 3,6 ug/deň. U žien je to pritom významne menej než u mužov. 

Ako a kedy užívať vitamín D

Vitamín D je vhodné dodať organizmu formou výživových doplnkov v prípade, ak v krvnom sére nie je hodnota 25-hydroxyvitamínu D aspoň 50 nmol. Príjem vitamínu D je všeobecne nižší u tých, ktorí ho nezískavajú zo slnka a nemajú v jedálnom lístku dostatočné množstvo:

  • rýb (tie je potrebné mať na tanieri aspoň 2x týždenne);
  • potravín obohatených o vitamín D (napr. margaríny);
  • mliečnych výrobkov (napr. pohár plnotučného mlieka obsahuje 2,68 ug vitamínu D);
  • ďalších zdrojov vitamínu D (napríklad veľký vaječný žĺtok obsahuje takmer 1 ug vitamínu D). 

Vitamín D je rozpustný v tukoch. Preto je dôležité konzumovať ho spolu s dostatkom tuku. To platí aj v prípade výživových doplnkov s obsahom vitamínu D. Kapsuly je napríklad možné zapiť tučnejším mliekom.


Zdroj:

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Najpredávanejšie omega v SR
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...