Omega-3 majú oveľa viac účinkov než najlepšie vitamíny na oči. Už ste ich skúsili?
Medzi najlepšie vitamíny na oči patrí hlavne vitamín A. V mnohých ohľadoch ho ale predčia nenasýtené mastné kyseliny omega-3. Poďte si o nich prečítať viac!
Z vitamínov rozhodne Áčko
Aj keď potrebujeme úplne všetky vitamíny, konkrétne pre oči by sme sa mali zamerať na vitamín A. Je to vitamín rozpustný v tukoch, čo znamená, že telo si ho vie uložiť do určitých zásob. Na jeho dobré využitie je fajn konzumovať ho s tukom. A pozor – s vitamínmi rozpustnými v tukoch je možné sa predávkovať, nemá preto zmysel užívať veľké dávky.
Vitamín A je potrebný na udržanie normálneho stavu zraku, slizníc a pokožky. Je to prírodný antioxidant. Vďaka vitamínu A dokážeme dobre vidieť aj v šere a vieme rozlišovať farby. Okrem iného je dôležitý na správnu funkciu imunitného systému.
V čom nájsť vitamín A?
Orientujte sa podľa farieb! Vitamín A nájdeme vďaka tzv. karotenoidom v ovocí a zelenine žltej, oranžovej a červenej farby. Najprv vás asi napadne mrkva – o nej sa hovorí, že je vynikajúca pre oči. Okrem nej ale Áčko obsahuje aj tekvica, paprika, marhule a mnoho ďalšieho. Zo živočíšnych zdrojov vitamínu A musíme vyzdvihnúť žĺtky a rybí tuk.
Ako sme spomínali, vitamín A sa v organizme lepšie využije, ak je prijatý s tukmi. Žĺtky a rybí olej sú preto absolútne ideálnym zdrojom tohto vitamínu pre oči!
Omega-3 sú pravým pokladom
Rovnako, ako vitamín A, ich nájdeme v rybom oleji. V jednej potravine tak získame najlepšie vitamíny pre oči! Omega-3 patria medzi mastné kyseliny, ktoré si telo samo nevyrába. Sú potrebné na uchovanie funkcie zraku i pre oči ako orgán. Dôležité sú hlavne pre sietnicu.
Okrem toho sa omega-3 nenasýtené mastné kyseliny starajú o funkciu srdca, podporujú činnosť mozgu a nervovej sústavy a preto ich potrebujeme už počas prenatálneho vývoja.
Zdroje omega-3
Rozhodne vyskúšajte rybí tuk v kapsulách. Je to prírodný výživový doplnok, ktorý je nesmierne výživný. Vynikajúcou voľbou je tiež dopriať si 2–3× týždenne rybu. O niečo výhodnejšie sú v tomto smere tučné morské ryby, pretože sú na omega-3 bohatšie než napríklad sladkovodné.
Rastlinné zdroje omega-3 sú tu tiež a ide hlavne o oleje, oriešky a semienka. Tie sú často bohaté na ďalšie vitamíny a minerály, napr. na zinok.
Hodnotný je z hľadiska obsahu omega-3 hlavne repkový olej. Mali by sme ale vziať do úvahy, že rastlinné zdroje omega-3 majú o niečo nižšiu vstrebateľnosť, než tie živočíšne. Ideálna je preto kombinácia. Už len preto, že docielime pestrosť v našom jedálnom lístku.
* platíte iba poštovné a balné 1.95€