Pomôže diéta s vysokým cholesterolom?

Áno, a to dokonca taká, vďaka ktorej schudnete. Pozrime sa bližšie na to, ktorá súčasť jedálnička je pri znižovaní cholesterolu najviac problematická a aká diéta je na vysoký cholesterol najlepšia.

Pomôže diéta s vysokým cholesterolom?

Vysoký cholesterol nie je vidieť

Nie je pravidlom, že na vysoký cholesterol trpia iba obézni či chorí ľudia. Môže ho mať aj štíhly mladý človek. Odhalia ho krvné testy, čo je jeden z dôvodov, prečo podstupovať preventívne prehliadky u lekára. Nespoliehajte na to, že keď sa cítite zdravo, nemôžete trpieť na vysoký cholesterol – z časti ide o dedičnú záležitosť. Prehnaná konzumácia tukov totiž všeobecne neprospieva nikomu.

Pomôže diéta s vysokým cholesterolom? - ilustračný obrázok

Obmedzte tuky v strave na 30 %

Pokiaľ má diéta vysoký cholesterol pomôcť znížiť, držte sa zlatého pravidla a vo svojom jedálničku majte maximálne 30 % tukov. Z toho 1/3 môže byť zo živočíšnych zdrojov a 2/3 rastlinného pôvodu.

Na tepelnú úpravu používajte kvalitný repkový olej. Má dobré zloženie a vysoký dymový bod. Pre studené pokrmy sú vhodné panenské oleje. Ani s nimi to ale nepreháňajte.

  • nezabúdajte na účinné omega-3
  • jedzte veľa vlákniny, ktorá znižuje vstrebávanie cholesterolu
  • obmedzte príjem soli a cukru
  • 3x týždenne sa aspoň 30 min hýbte

Živočíšne tuky majú jednu výnimku

Tou je rybí tuk. Svojim zložením je úplne odlišný od iných živočíšnych tukov. Obsahuje predovšetkým cenné omega-3 kyseliny, ktorých máme v strave veľký nedostatok.

Ostatné živočíšne tuky prispievajú k upchávaniu ciev. Obsahujú vysoký obsah škodlivého cholesterolu a ak nie ste aktívni športovci, na konzumáciu živočíšnych tukov dávajte pozor. Nejde len o masť či maslo. Veľa tuku obsahujú sladké tyčinky a plnené oblátky, šišky, krémové dezerty, tučné druhy mäsa, plnotučné mliečne výrobky a údeniny.

Stavte na vlákninu hneď z niekoľkých dôvodov:

  • vláknina viaže molekuly cholesterolu, ktorý sa vylúči a nevstrebe sa do tela
  • je živinou pre mikrobióm a prospieva dobrému tráveniu
  • zasýti nás na dlhú dobu a nemáme vďaka nej hlad
  • na črevá funguje ako čistiaca kefa

Vláknina je v strave nesmierne dôležitá. Skvele funguje pri redukčnej diéte, aj pri znižovaní cholesterolu. Navyše ju potrebujú priateľské baktérie v našich črevách, ktoré sa starajú o zdravie tráviaceho traktu.

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Najpredávanejšie omega v SR
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...