Vysoký cholesterol u štíhlych ľudí: ako to, že sa im nevyhýba?
Žijete s domnienkou, že keď netrpíte nadváhou, nemôžete mať problém s cholesterolom? Táto priama úmernosť bohužiaľ neplatí. Vysvetlíme si, prečo sa vysoký cholesterol vyskytuje aj u štíhlych ľudí:
Dozviete sa:
- čo je to cholesterol a ako sa v tele tvorí
- akú má súvislosť s telesnou váhou
- aké potraviny pomáhajú cholesterol znižovať
Dobrý cholesterol a zlý cholesterol
Cholesterol je látka, ktorá sa tvorí v rôznych orgánoch, najmä v pečeni a v črevách, a ktorú zároveň prijímame aj stravou. Prakticky ide o tuk, ktorý je pre život nevyhnutný, ale pri zvýšenej hladine nám škodí.
Dobré vlastnosti cholesterolu:
- je nevyhnutný pre tvorbu vitamínu D
- je potrebný pre tvorbu hormónov
Zvykli sme si používať trochu neodborné termíny dobrý cholesterol a zlý cholesterol. Ten zdraviu prospešný, so skratkou HDL, sa stará o to, aby sa prebytok cholesterolu v tele vracal do pečene, kde dôjde k jeho spracovaniu. Škodlivý LDL cholesterol funguje opačne – ukladá sa najmä v cievnych stenách. Tu pôsobí doslova ako upchávka, ktorá znižuje prietok krvi.
Prečo nie je hladina cholesterolu závislá na váhe
Tu je potrebné uviesť veci na pravú mieru: je pravda že, obézni ľudia častejšie trpia vysokým cholesterolom. Kvôli tomu sme si tieto informácie začali všeobecne spájať. Lenže jedno nevylučuje druhé a vysoký cholesterol u štíhlych ľudí nepodmieňuje váha, ale iné faktory:
Zvýšený cholesterol má príčinu:
- vo veľkej miere stresu
- v nezdravej strave
- v užívanie liekov, ktoré cholesterol zvyšujú
Z toho vyplýva, že stresovaný človek, ktorý sa stravuje vo fast foodoch, môže mať zvýšený cholesterol, ale aj tak vážiť len 50kg.
Ako naša strava ovplyvňuje hladinu cholesterolu
Neovplyvníme tvorbu cholesterolu v našom tele, ale zaručene je len na nás, koľko cholesterolu prijmeme v strave. Vôbec najhorší vplyv majú živočíšne a nasýtené tuky. Neznamená to ale, že rastlinné tuky môžeme konzumovať neobmedzene – aj tie majú na cholesterol v krvi veľký vplyv.
Veľmi zlá je kombinácia stužených tukov s cukrami, typicky v sladkých tyčinkách a plnených oplátkach, ale aj sladkom pečive.
Alfa a omega pre boj s cholesterolom
Zdravý jedálniček pre znižovanie cholesterolu musí obsahovať maximálne 30 % tukov. Veľmi dôležitá je potom skladba týchto tukov – v malej miere sú živočíšne tuky povolené, ale skôr sa zamerajte na kvalitné rastlinné panenské oleje. Pozor – väčšina potravín obsahuje skryté tuky, ktoré sa do týchto 30 % v jedálničku počítajú.
Nenasýtené omega-3 mastné kyseliny si naše telo vôbec nevytvára a musíme sa sami postarať o ich príjem.
Hlavným zdrojom je rybí tuk, preto konzumujte ryby 3x týždenne alebo si vyberte kvalitný výživový doplnok s omega-3.
* platíte iba poštovné a balné 1.95€