Živiny a vitamíny na zrak – len mrkva nestačí
Určite ste v detskom veku počuli odporúčanie jesť mrkvu, pretože má pozitívny vplyv na zrak. Aj keď nie je možné veriť všetkému, čo sa deťom hovorí, v prípade mrkvy je táto rada pravdivá. Mrkva totiž obsahuje okrem iného vitamín A, ktorý skutočne prispieva k normálnemu zraku. Lenže samotná konzumácia mrkvy ale nestačí. Aké sú ďalšie vitamíny na zrak, ktoré je vhodné do jedálneho lístka zaradiť?
Oči sú zložitý orgán, ktorý na plnenie funkcie využíva mnoho rôznych vitamínov a živín.
Vitamín A – známy vitamín na zrak
Vitamín A je v skutočnosti termín, ktorý zastrešuje celú skupinu látok s podobnou štruktúrou. Čo majú tieto látky spoločné, je okrem iného rozpustnosť v tukoch. Aby ich organizmus dokázal využiť, je teda potrebné konzumovať ich spolu s tukmi. Najznámejšou podskupinou vitamínu A sú karotenoidy, látky dodávajúce nielen mrkve, ale tiež ďalším druhom ovocia a zeleniny typickú červenooranžovú farbu. Vitamín A nájdete aj v živočíšnych zdrojoch, ako sú mliečne výrobky alebo vnútornosti. Potom už ale nejde o karotenoidy, ale o retinoly.
Vitamín A je právom spájaný s pozitívnym vplyvom na zrak. Vie toho ale oveľa viac, pretože:
- prispieva k normálnemu metabolizmu železa,
- podieľa sa na procese špecializácie buniek,
- podporuje funkciu imunitného systému,
- pôsobí pozitívne na stav pokožky a slizníc.
Kyselina dokosahexaénová (DHA) – nemala by chýbať žiadny deň
Kyselinu dokosahexaénovú (DHA) v ľudskom tele nájdete okrem iného v očnej sietnici. Jej zastúpenie v jedálnom lístku prispieva k udržaniu normálneho zraku a dôležité je tiež pri vývoji zraku dojčiat do jedného roka. Táto kyselina patrí do skupiny omega-3 viacnenasýtených mastných kyselín, teda „dobrých“ tukov. Do jedálneho lístka ju prirodzene zaradíte vďaka konzumácii tučných rýb ako sú sardinky, losos alebo tuniak, mikrorias i obohatených potravín. Posledné z uvedených nie sú zatiaľ v našej republike príliš rozšírené. Ak teda nemáte v bežnom jedálnom lístku dostatok DHA, vhodnou alternatívou môžu byť výživové doplnky s jej obsahom.
Pozor! Orechy a semená síce tiež obsahujú omega-3. Ide ale o kyselinu alfa-linoleovú (ALA).
Zinok – partner pre vitamín A
Zinok je minerálna látka, ktorá sa v tele podieľa na mnohých procesoch. Z hľadiska zraku je dôležité, že prispieva k normálnemu metabolizmu vitamínu A a mastných kyselín. Nielen ženy ďalej ocenia to, že prospieva vlasom, nechtom a pokožke a pomáha organizmus chrániť pred oxidatívnym stresom. Zaradenie potravín bohatých na zinok je v neposlednom rade vhodné kvôli tomu, že prispieva k udržaniu normálnej hladiny testosterónu v krvi (čo ocenia hlavne muži) a má pozitívny vplyv na funkciu imunitného systému.
Rovnako ako v prípade DHA aj pri zinku platí, že najbohatšie zdroje pochádzajú z vôd. V tomto prípade ide o ustrice a mäkkýše. Zinok ďalej obsahujú aj
- hovädzie mäso,
- fazuľa,
- tekvicové semienka,
- celozrnné výrobky.
Zdroje:
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170393/nutrients
https://www.nal.usda.gov/sites/default/files/page-files/zinc.pdf
https://www.nal.usda.gov/sites/default/files/page-files/zinc.pdf
* platíte iba poštovné a balné 1.95€